Google og andre søgemaskiner



Når du laver SEO og SEM for en dansk hjemmeside, er det Google, du skal optimere dine sider og annoncer til. Men husk at der findes andre søgemaskiner, som du også bør skele til. Særlig hvis du henvender dig til brugere udenfor Danmark.

  • Google. https://www.google.dk/
    Den absolut mest dominerede søgemaskine i verden. Hele 73% af verdens søgninger (nov. 2018). “Findes du ikke på Google, findes du ikke!”
  • YouTube. https://www.youtube.com/
    Jeps, en meget anvendt søgemaskine.

Her er nogle af de andre, mest benyttede søgemaskiner:

De nye søgemaskiner, der beskytter privatlivets fred, er stigende i popularitet. Tendensen er tydeligvis, at brugerne ønsker at beskytte sine data og færden på nettet.

  • Baidu. https://www.baidu.com/
    Den fjerdestørste hjemmeside i verden målt på engagement. Det er naturligvis det kinesiske marked, der anvender denne. +500 mio. unikke besøg hver måned. Baidu er en af verdens største (#4) internetvirksomheder (omsætning ca. DKK 100 mia i 2018).
  • Bing, https://www.bing.com/
    I USA står BING for ca. 10% af netsøgninger. På verdensplan ca. 8% (nov. 2018). Og mange Microsoft Windows brugere ved, at BING er sat op som default søgemaskine. Så det er ikke uvæsentligt at tage BING med i SEO og SEM overvejelserne.
  • Yahoo. https://www.yahoo.com/
    Yahoo deler søgeindex og dermed også SERP med Bing. Det betyder, at det du optimere i forhold til Bing også burde virke på Yahoo. Fra 2015 blev der også etableret et samarbejde med Google, så søgeresultater nu kommer fra både Bing og Google.
    Det siges Bing/Yahoo tilsammen dækker 30% af søgningerne i USA. Yahoo har ca. 4% af de globale søgninger. Den toneangivende søgemaskine AltaVista blev overtaget af Yahoo i 2003.
  • DuckDuckGo. https://duckduckgo.com
    DuckDuckGo lægger vægt på ikke at gemme oplysninger og accepterer brugerens privatsfære. En ting som flere og flere brugere lægge vægt på, hvorfor søgemaskines popularitet er stigende.
    35 mio. søgninger hver dag (september 2019, kilde).
  • Yandex. https://yandex.com/
    Den russiske søgemaskine, der i Østeuropa slår Googles popularitet. Står for ca. 60% af søgninger i Rusland og omkringliggende lande.
  • Wolfram Alpha. https://www.wolframalpha.com/
    En beregningsmæssig vidensmotor og svarmaskine, “Computational Knowledge Engine“. En online søgemaskine som kan svare på faktuelle forespørgsler direkte ved at behandle disse v.h.a. eksterne kilder, i stedet for at oplyse en liste med links, som en normal søgemaskine måske ville.
  • Startpage. https://www.startpage.com/da/
    Startpage fremhæver (som DuckDuckGo) privatlivets fred som dets kendetegn. Det var tidligere kendt som metasearch-motoren Ixquick, idet startsiden derefter var en varianttjeneste
  • AOL Search. https://search.aol.com/aol/webhome
    AOL Inc. er en amerikansk internetudbyder og medievirksomhed. Selskabets mest populære produkt er AOL, som da den var på sit højeste havde 30 millioner brugere.
  • WOW. https://www.wow.com (et AOL selskab).
  • ASK. https://www.ask.com/
    Den amerikanske side hed oprindelig ‘Ask Jeeves’. I 2010 måtte de midlertidigt lukke, idet konkurrencen fra Google var for hård. De har i dag ca. 0,4% af verdens spørgsmål, der nu ofte besvares af andre brugere. Ask.fm er blevet en del af ASK.
  • Ask.fm. https://ask.fm/
    Et socialt netværk, hvor brugerne kan stille spørgsmål til hinanden.
  • Swisscows. https://swisscows.com/en/about
    Søgemaskinen er baseret på semantisk datagenkendelse, der siges at give hurtigere “svar” på forespørgsler. Swisscows gemmer ikke brugernes data og fremhæver sig som ‘Den sikre søgemaskine’.
  • Searx. https://searx.me/
    Searx er en metasearch-motor, der ikke deler brugernes IP-adresser eller søgehistorik.
  • Mojeek. https://www.mojeek.com/
    Søgemaskinen fra UK. “Independent, alternative, and unbiased search results with no user tracking.”
  • Search. https://www.search.com/
  • infospace. http://infospace.com/

Du kan læse meget mere om de forskellige globale søgemaskiner på Link-Assistant.com.

Svenske søgemaskiner:

Norske søgemaskiner:

“Nettet glemmer aldrig”

“Når det først noget har været online, så kan du altid finde det igen”.
Når du anvende søgemaskinen Internet Archive, så er der noget om det. Her kan du nemlig se, hvordan en hjemmeside tidligere så ud. Der er data helt tilbage fra 1996, så her kan du se, hvordan hjemmesidens indhold og design har forandret sig gennem tiden. Indtast url og klik på en specifik dato, så præsenteres den historiske hjemmeside.

Kilder:
https://www.reliablesoft.net/top-10-search-engines-in-the-world/
https://www.link-assistant.com/news/6-alternatives-google.html